PlaPlastic is alomtegenwoordig in ons leven, maar hoe zit het met de recyclage ervan? Al jaren verzekert de plasticindustrie ons dat recyclagesystemen op punt staan. Maar een recent rapport van INRAE (bron: https://www.inrae.fr/actualites/finir-idees-recues-plastique ) stelt serieuze vragen bij de werkelijke doeltreffendheid van plasticrecyclage..
1. Belangrijke cijfers: beperkte recyclage
Plastic wordt lang niet zo goed gerecycleerd als beloofd. Volgens het INRAE-rapport wordt slechts 1 tot 2% van de PET-flessen (polyethyleentereftalaat), een van de meest voorkomende plastics, echt gerecycleerd. En dat geldt alleen voor één type plastic – voor de meerderheid van andere kunststoffen bestaat geen haalbare recyclageoplossing.
Hoe komt dat? De meeste plastics worden "gedowncycled", wat betekent dat ze worden omgezet in producten van mindere kwaliteit. Bijvoorbeeld: gebruikte plasticfolies worden vaak verwerkt tot truien, meubels of bloempotten. Die producten degraderen op hun beurt en geven micro- en nanoplastics af aan het milieu.
2. De uitdagingen van recyclage: een weinig gekende realiteit
Polymeren, het hoofdbestanddeel van de meeste plastics, zijn niet allemaal mechanisch recycleerbaar. Bovendien tast het recyclageproces systematisch de fysische en chemische eigenschappen van plastic aan. Additieven zoals weekmakers en kleurstoffen maken recyclage nog moeilijker.
Een ander groot probleem? Gerecycleerd plastic is altijd van mindere kwaliteit dan nieuw plastic. Dat betekent dat het niet mogelijk is om producten van dezelfde kwaliteit te maken met gerecycleerd materiaal—een belangrijke beperking, zeker voor voedselverpakkingen of andere gevoelige toepassingen.
3. Wees ambitieuzer
We moeten erkennen dat de oplossing niet alleen ligt in betere recyclage, maar vooral in het verminderen van het plasticverbruik. Zou het niet logischer zijn om echt duurzame alternatieven te zoeken? Waarom blijven investeren in een systeem dat ondanks alle inspanningen onvoldoende blijft?
Source reduction—such as reusable packaging—is the path forward if we want to stop repeating the same mistakes.
Bronvermindering, zoals herbruikbare verpakkingen, is de juiste weg om niet telkens dezelfde fouten te herhalen.
Belangrijk citaat van Nathalie Gontard, onderzoeksdirecteur bij INRAE: "Alleen PET-flessen – 1 tot 2% van het plastic – worden echt gerecycleerd."

Plasticrecyclage: mythe of werkelijkheid?